Annonce

Annonce

Svar: MME 2, grød eller vælling?


4. maj 2009

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tine

Jeg kan godt forstå du er forvirret, det kan også være en jungle at finde rundt i de forskellige produkter og vide, hvad man skal give hvornår.

Jeg skal prøve at give et overblik, ud fra det du fortæller mig :o)

Du fortæller at du giver din datter HIPP modermælkserstatning. HIPP laver to former for erstatning HIPP 1 som er en fuldgyldig modermælkserstatning og som kan gives fra fødslen og HIPP 2, som er en tilskudsblanding. At det er en tilskudsblanding betyder at barnet ikke kan leve af dette alene, det gives som tilskud til anden mad/mælk. I alderen 4-6 måneder anbefales det at man max giver 2 flasker tilskudsblanding i døgnet (max 400ml).

HIPP 2 kan derfor godt mætte din datter lidt mere og du må gerne give hende 2 flasker dagligt af dette, for at se om det vil hjælpe til lidt større mæthed. Din datter lyder jo til at være en sulten pige og hun indtager en forholdsvis stor mængde mælk i løbet af dagen. At gå over til at udskifte et par af flaskerne til HIPP 2 kan derfor være en god idé hos jer. Til andre børn, der måske har svært ved at indtage mælk nok, vil man ikke anbefale at skifte, men derimod sige, at barnet skal fortsætte med type 1.

Fordelen ved en tilskudsblanding er også at den tit er lettere at opblande i koldt vand, den kan således bruges som lidt køligere drikkemælk af en kop (som alternativ til sødmælk) og så kan den bruges direkte i madlavningen. Man kan altså komme pulver direkte i f.eks. grød - hvis du ved at du til grøden har brugt 100ml vand, så kan du afmåle den mængde pulver der svarer til dette og bruge det direkte i grøden og røre rundt. Så behøver man ikke blande vand og pulver først.

Vælling er også en tilskudsblanding og vælling er faktisk ikke noget børn behøver at få. I følge sundhedsstyrelsen, så har barnet ikke behov for de ekstra vitaminer, mineraler osv. der er tilsat i vælling / tilskudsblandinger - man kan ligeså godt give barnet grød. Vælling er i princippet det samme som en tynd grød.

Fordelen ved vælling er, at det indtages af en flaske, barnet sutter og beroliges ved dette samtidig med at barnet indtager en ret stor mængde. Vælling mætter ofte lidt mere end almindelig modermælkserstatning gør og det betyder at børn der skal spise rigtig store mængder for at falde til ro og sove godt, ofte med fordel kan få en flaske vælling om aftenen.

Vælling er samtidig ofte en lidt blidere overgang for barnets mave end grød eller mos er det. Selvom vælling i princippet er det samme som en tynd grød, så kan det være lettere for barnet at fordøje vællingen end det ofte er at fordøje en stor ...


Annonce

... mængde grød. Vælling anbefales derfor ofte til natten, fordi det giver barnet en mæthed og gør at barnet sover et lidt længere stræk, hvor skemaden, opstarte med grød og mos anbefales i løbet af dagen. Alt for meget skemad inden sengetid kan gøre at barnet sover mere uroligt - tarmene arbejder på højtryk med at nedbryde føden og derfor kan skemaden give mere urolige nætter, hvis det gives inden sengetid og det var jo ikke de man ønskede at opnå...:o)

Det er blevet pålagt producenter af vælling at ændre anbefalingen på pakkerne fra 4 måneder til 6 måneder. Man kan derfor sige, at der i jeres situation ikke rigtigt er behov for vælling ....

Jeg tænker, at du lige nu skal bibeholde HIPP 1 og så ændre 2 af flaskerne dagligt til HIPP 2. Når din datter ikke længere virker mæt nok af dette, så skal du begynde med lidt skemad.

Når I begynder med skemad, så er det en god idé at starte med lidt grød. Det er godt at starte med grød af ris, majs, hirse og boghvede. I begyndelsen er det meget få skefulde man giver af gangen og der skal altid følges efter med mælk. For nogle børn er det meget svært at finde ud af teknikken, for andre går det fint, de åbner munden og spiser gladeligt den ene skefuld efter den anden. Men selvom jeres datter måske virker til at kunne spise store mængder, så skal I ikke proppe hende og lade hende styre det selv i starten. Det er vigtigt at hun kun tilbydes 4-5 skefulde så der stadig er plads i maven til mælk efterfølgende og så øges mængden stille og roligt.

Sammen med skemaden skal hun have vand, men derudover bør mælkeindtaget være det samme som hidtil. Hendes mælkeindtag skal således i starten ikke sættes ned, men skal i stedet suppleres med skemad og i takt med at indtaget af skemad stiger, så vil mælkeindtaget efterfølgende naturligt nedsættes stille og roligt.

Jeg anbefaler normalt at man starte med skemad til frokost, giver lidt vand af kop sammen med og så giver flasken som man plejer, inden barnet bliver puttet til middagslur. Først når barnet mestrer teknikken og det går fint med skemaden, så øger man til to gange dagligt og begynder her med lidt grøntsagsmos om aftenen.

En plan for dagen, når I begynder med skemad, kan se således ud:

Tidlig morgen: Flaske

Formiddag: Flaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Formiddagslur

Frokost: Lidt grød, evt. med frugtmos, vand af kop

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Flaske

Sover sin 3 lur

Aften: Flaske (evt. HIPP 2)

Puttes til natten

Sen aften: Flaske (evt. HIPP 2)

Nat: Evt. flaske

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med det hele :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

16. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Får min søn kalk nok?

Hej Helen Min lille søn er nu blevet 6 måneder og han vejer nu ca. 7.5 kg og...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2024 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Skære ned i erstatning, hvordan?

Kære Helen Jeg har en datter på 10,5 måneder, der har været fuldt...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Drikker hun nok?

Kære Helen. Min datter på snart 7 måneder spiser ofte øllebrød eller...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce